pozadie

Nachádzáte sa: ÚvodPress»Tlačové správy»Malý princ

Kalendár predstavení

• Malý princ 16.06.2016

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v sobotu 18.6.2016 premiéru Exupéryho Malého princa.

Poetický príbeh o stretnutí pilota a Malého princa v rozľahlej púšti, si od svojho vzniku získal srdcia miliónov ľudí na celom svete. Je to najznámejšie literárne dielo francúzskeho spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho a zároveň, jeden z najznámejších rozprávkových príbehov modernej svetovej literatúry. S Malým princom sa určite každý raz v živote stretne. Či už ako dieťa alebo ako dospelý.

Malý princ, úprimná a krehká bytosť, k nám prichádza zo vzdialených svetov, aby nám vyjavil svoje tajomstvá. Prostredníctvom prostej detskej optiky nám ukazuje základné životné hodnoty a pomáha nám spoznať veci, ktoré je možné vidieť iba srdcom. Učí nás, v čom spočíva prosté šťastie a celým svojim bytím nás nabáda k priateľstvu a nesebeckému životu. Antoine de Saint-Exupéry napísal príbeh plný hlbokých myšlienok, duchovnej symboliky a magických alegórií, ktorý popisuje zvláštny kontrast medzi detstvom a dospelosťou. Táto nesmrteľná lekcia humanizmu určená všetkým generáciám, teraz za pomoci podmanivej hudby a pôsobivých výtvarných obrazov ožije i na divadelnom javisku.

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry (1900 -1944), bol francúzsky spisovateľ a letec. Mnohí ho považovali i za filozofa. Medzi jeho najznámejšie diela patria Pošta na juh, Nočný let, Zem ľudí, Citadela alebo Malý princ. Pochádzal zo starej šľachtickej rodiny a ako štvorročný stratil otca. V detstve mu hovorili „Kráľ Slniečko“, pre jeho modré oči a blond vlasy. Jeho detská podoba nápadne pripomína podobizeň Malého princa, ktorú sám nakreslil. Už ako dieťa inklinoval k technike a vynálezom, ale lákala ho i poézia. Jeho veľkým snom bolo lietanie. Počas vojenskej služby si urobil pilotský kurz a neskôr sa stal pilotom poštovej spoločnosti. V roku 1943 vyšiel jeho List rukojemníkovi, kde v súvislosti s vojnou vyjadruje Antoine svoju vieru v duchovné hodnoty ľudstva, odsudzuje predsudky a proti rasizmu stavia úctu k človeku. V tomto roku vyšla tiež úžasná filozofická rozprávka Malý princ. Koncom júla 1944 zahynul pri havárií lietadla.

Preklad a dramatizácia: Peter Palik. Dramaturgia: Martin Geišberg. Scéna a kostýmy: Eva Farkašová. Hudba: Martin Geišberg a Daniel Špiner. Pohybová spolupráca: Ivica Liszkayová.

Svetelný dizajn: Juraj Jakabčin

Réžia: Peter Palik

Účinkujú:

Tomáš Vravník, Tomáš Mosný, Miroslav Beňuš, Branislav Mosný a.h., Silvia Holečková,

Kristína Tóthová, Alena Vojteková a.h.

Darčeková poukážka

• Tatra banka