pozadie

Kalendár predstavení

• Veľký Gatsby 11.09.2017

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v sobotu  16. septembra 2017  o 19.00 h
    premiéru inscenácie VEĽKÝ GATSBY  (Francis Scott Fitzgerald)

Román Veľký Gatsby napísal americký spisovateľ Francis Scott Fitzgerald v roku 1925 ako autentickú výpoveď o tzv. „Roaring twenties“ – búrlivých dvadsiatych rokoch v USA,  ktoré boli ovplyvnené ekonomickým rastom, prohibíciou, kriminalitou, jazzom a emancipačnými tendenciami. Román živo zobrazuje v tej dobe veľmi aktuálne témy – rozpor amerického sna a skutočnosti, túžbu po šťastí, úspechu, a v neposlednom rade priority konzumnej spoločnosti. Fitzgerald bol presvedčený, že jeho dielo bude hneď po jeho smrti zabudnuté. Avšak Veľký Gatsby sa dnes radí k najvýznamnejším dielam modernej americkej literatúry. Do vedomia širšej spoločnosti sa dostal v roku 1974 vďaka filmu režiséra Jacka Claytona. Autorom scenára bol Francis Ford Coppola. V titulnej postave Gatsbyho sa predstavil Robert Redford. Román sa po uvedení filmu stal svetovým bestsellerom. Posledným známym filmovým spracovaním je film z roku 2013 v réžii Buza Luhrmanna s Leonardom Di Capriom v úlohe Gatsbyho.
    Príbehom Veľkého Gatsbyho nás sprevádza Nick Carraway, ktorý sa na jar 1922 presťahoval na Long Island v New Yorku. Navštevuje svoju sesternicu Daisy, ktorá je nešťastne vydatá za bohatého aristokrata Toma Buchanana. Najväčšou atrakciou toho leta sú pompézne večierky, ktoré usporadúva Nickov sused – Jay Gatsby. Nikto z hostí večierkov netuší, kto je Gatsby, odkiaľ je a odkiaľ má všetok svoj majetok a táto záhada sa začne odhaľovať až keď na jeden z večierkov príde Nick Carraway. Nick sa stáva súčasťou sveta mimoriadne bohatých ľudí, ich ilúzií, lások a sklamaní. Ako svedok dojemných i trpkých udalostí rozpráva príbeh o zvláštnom ľúbostnom trojuholníku, v ktorom nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.
    Odkrýva sa nám pestrá mozaika spoločnosti a vzťahov, ktoré sú ovplyvnené márnivým prepychom, sociálnymi priepasťami, prázdnotou vzťahov, nenaplnenými túžbami... Avšak nad tým všetkým vyčnieva nezničiteľná nádej a láska, ktorá dokáže obetovať čokoľvek.
    Režisér Viktor Kollár poňal impresionistický Fitzgeraldov príbeh ako syntézu hudby, spevu a realistických vzťahov. Atmosféru „jazzového veku“ v inscenácii dokonale sprítomňuje živá hudba v podaní Swing Society Orchestra pod vedením Jozefa Chorváta a piesne naštudované hercami divadla. Bujarú zábavu na Gatsbyho večierkoch nám priblížia aj tanečné choreografie študentov konzervatória. Tance a spev sú však len doplnkami činoherných výstupov, dramatických scén a pútavých monológov, ktorými v postave Nicka Carrawaya sprevádza celý dej výborný Michal Jánoš. Svojím úprimným rozprávaním nás vťahuje do ohromujúceho fitzgeraldovského sveta, do jeho postrehov, ironických komentárov i hĺbavých myšlienok. V hlavnej úlohe Jaya Gatsbyho sa predstaví ako hosť Marek Majeský. Môžete sa však tešiť aj na ďalšie herecké výkony, ktoré si vás zaručene získajú. Veľký Gatsby je kompaktným divadelným tvarom spájajúcim výtvarné, hudobné, pohybové i herecké zložky do nezabudnuteľného zážitku.

PREKLAD A DRAMATIZÁCIA Lucia Mihálová a Viktor Kollár
    DRAMATURGIA Lucia Mihálová
    SCÉNA Michal Lošonský
    KOSTÝMY Eva Farkašová
    CHOREOGRAFIA Elena Kolek Spaskov
    VÝBER HUDBY A NAŠTUDOVANIE Jozef Chorvát
    SVETELNÝ DIZAJN Juraj Jakabčin
    RÉŽIA Viktor Kollár

ÚČINKUJÚ
    Marek Majeský a.h., Michal Jánoš, Silvia Holečková
    Miroslav Beňuš, Ingrida Baginová a.h., Tomáš Mosný
    Petra Blesáková, Ján Topľanský, Michal Blaho a.h.
    Monika Stankovičová a.h., Dáša Móderová a.h.
    Petra Sabová a.h., René Sorád a.h., Martin Macko a.h.
    SWING SOCIETY ORCHESTRA

Darčeková poukážka